Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και η αντιμετώπισή της είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει πολλές γυναίκες και άνδρες.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ήταν επώδυνες και κυρίως χωρίς μόνιμο αποτέλεσμα.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δείχνουν την προτίμηση τους στην λύση της αποτρίχωσης με τη χρήση των Lasers ή με IPL.
Ο στόχος όλων των πηγών φωτός στην αποτρίχωση είναι η μελανίνη, η οποία είναι συγκεντρωμένη στο θύλακα της τρίχας. Διοχετεύοντας την κατάλληλη ενέργεια και την σωστή διάρκεια παλμού σε αυτήν, καταστρέφουμε την τρίχα χωρίς να κάψουμε το γύρω δέρμα.
Στην πραγματικότητα όμως, η μελανίνη υπάρχει και στην επιδερμίδα οπότε το φως που διοχετεύουμε δεν συγκεντρώνεται όλο στο θύλακα αλλά διαχέεται και στο γύρω δέρμα, με αποτέλεσμα το μειωμένο αποτέλεσμα και την πιθανότητα εγκαύματος.
Για το λόγο αυτό ο ιδανικός συνδυασμός για την αποτρίχωση είναι το λευκό δέρμα με την σκούρα τρίχα.
Συσκευές αποτρίχωσης και πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται τρείς κατηγορίες Lasers για αποτρίχωση.
Η κάθε μια από αυτές διαφέρει ως προς με το μήκος κύματος που χρησιμοποιεί.
Παράλληλα σε κάποια κέντρα χρησιμοποιούνται και τα IPL (Intense Pulsed Light που σημαίνει έντονο παλμικό φως) τα οποία (ΠΡΟΣΟΧΗ) όμως ΔΕΝ είναι Lasers.
Για την χρήση των Lasers απαιτείται ιατρική παρουσία, ούτως ώστε να αξιολογηθεί σωστά το πρόβλημα της τριχοφυΐας καθώς και το αποτέλεσμα, ενώ για τα IPL αρκεί η αισθητικός.
Οι τρεις κατηγορίες Lasers είναι:
1. Ο Αλεξανδρίτης (Alexandrite) στα 755nm, το διοδικό στα 800 – 810nm και το Nd-YAG στα 1064nm. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος του Laser τόσο βαθύτερα πηγαίνει η δέσμη της ακτινοβολίας η οποία καταστρέφει το θύλακα της τρίχας. Το Laser Alexandrite Arion μένει πιο επιφανειακά είναι τελείως ανώδυνο και είναι ιδανικό για σκούρες τρίχες σε λευκό δέρμα, αλλά γενικότερα για όλους τους τύπους δέρματος (είναι σημαντικό όμως το δέρμα να μην είναι ηλιοκαμένο γιατί μπορεί να κάνει έγκαυμα). Γι’αυτό το λόγο και όλες οι παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες πάνω στις δερματολγικές παθήσεις που χρήζουν αποτρίχωσης, το συνιστούν ως gold standard (θεραπεία και εργαλείο εκλογής).
2. Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος διεισδύουν μεν βαθύτερα αλλά δεν απορροφώνται τόσο καλά από τη μελανίνη. Έτσι το διοδικό και το Nd-YAG Laser έχουν καλό αποτέλεσμα στα πιο σκούρα δέρματα, τα οποία έχουν περισσότερη μελανίνη και στις πιο βαθιές τρίχες (πχ ανδρικές), έχουν όμως το μειονέκτημα ότι πονούν.
3. Τα IPL δεν έχουν ένα μήκος κύματος όπως στα Lasers αλλά ένα μεγάλο εύρος από τα 590-1200 nm. Χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες από τα Lasers όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, για το λόγο αυτό έχουν πάρει έγκριση για μείωση τριχοφυίας και όχι για μόνιμη αποτρίχωση. Παρόλα αυτά είναι ικανοποιητικά σε ανοιχτόχρωμα δέρματα και σε μη ορμονοεξαρτώμενες περιοχές (όπως οι μασχάλες και το μπικίνι), μπορεί όμως να προκαλέσουν εύκολα έγκαυμα αν ανεβεί περισσότερο από το επιτρεπτό η ένταση.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, ότι ακόμα και αν «κάψουμε» όλες οι τρίχες στο σημείο της αποτρίχωσης (δηλαδή αν χρησιμοποιήσουμε την σωστή ένταση και το σωστό βάθος του φωτός και παράλληλα έχουμε έναν ακριβή χειρισμό του Laser κατά τη διάρκεια της συνεδρίας), μόνο το 15-20% του συνόλου θα φύγει μόνιμα.
Αυτό συμβαίνει γιατί μόνο τόσες τρίχες βρίσκονται στην φάση ανάπτυξης και άρα θα εξαλειφθούν μόνιμα.
Οι υπόλοιπες θα πέσουν μεν όλες, αλλά θα ξαναφυτρώσουν μετά από 4-8 εβδομάδες ανάλογα με την περιοχή.
Για τον λόγο αυτό απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες για την πλήρη εξάλειψη τους.
Ένας σημαντικός παράγων που επίσης επηρεάζει το αποτέλεσμα είναι το αν οι τρίχες βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά από τις ορμόνες.
Σε περιοχές όπως το μπικίνι, τα χέρια, οι μασχάλες και οι κνήμες οι οποίες είναι μη ορμονοεξαρτώμενες , εάν η αποτρίχωση γίνει σωστά (δηλαδή με επαρκή ενέργεια και χρόνο παλμού, καλή ψύξη και σωστά μεσοδιαστήματα συνεδριών), χρειάζονται 6-8 συνεδρίες (υπολογίζουμε ότι εξαλείφεται οριστικά το 15-20% των τριχών σε κάθε συνεδρία).
Για το λόγο αυτό μπορούμε να προσδιορίσουμε από την αρχή συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και το κόστος της θεραπείας. Αντιθέτως στις ορμονοεξαρτώμενες περιοχές όπως είναι το πρόσωπο (ιδίως το πηγούνι, και ο λαιμός), το στήθος και η κοιλιά δεν μπορούμε να καθορίσουμε από την αρχή συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών γιατί οι τρίχες μπορεί να ξαναβγαίνουν συνεχώς. Έτσι καθορίζουμε το κόστος με κριτήριο το τελικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από το σημείο της αποτρίχωσης, ακόμα και αν έχουμε πετύχει ένα άριστο αποτέλεσμα δηλαδή την μείωση της τριχοφυίας κατά 90-95% ήδη από τον αρχικό κύκλο των συνεδριών, χρειάζεται στη συνέχεια μια συντήρηση περίπου 1 φορά κάθε 6 μήνες για να διατηρηθεί ένα άριστο αποτέλεσμα.