Laser αποτρίχωση

Αποτρίχωση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας

Τι είναι;

Η υπερβολική και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι αποτέλεσμα είτε γενετικής προδιάθεσης είτε ενδοκρινολογικών διαταραχών και φαρμάκων.

Η τρίχα διακρίνεται σε δύο τμήματα: το στέλεχος και τη ρίζα.

Το στέλεχος είναι το ορατό μέλος της τρίχας και επεκτείνεται από το σημείο όπου εκβάλλει ο σμηγματογόνος αδένας (αυχένας του τριχοθυλακίου) μέχρι το ελεύθερο άκρο της.

Η ρίζα βρίσκεται μέσα στο δέρμα και καταλήγει σε ένα παχύτερο, αχλαδοειδές άκρο, που λέγεται βολβός. Το κάτω μέρος του βολβού παρουσιάζει μια κοιλότητα, η οποία υποδέχεται τη θηλή του χορίου, η οποία είναι σχηματισμός γεμάτος αγγεία και νεύρα.

Αυτά τα δύο τμήματα αποτελούν και τους δύο επιλεκτικούς στόχους για την πλήρη εξάλειψη της τρίχας.

Πως γίνεται;

Η δέσμη φωτός του Laser Alexandrite ( 755nm ) απορροφάται επιλεκτικά και μόνο  από το χρωμοφόρο στοιχείο του τριχικού θύλακα, τη μελανίνη. Η ενέργειά της μετατρέπεται σε θερμική, με αποτέλεσμα την καταστροφή των δύο στόχων του τριχικού θύλακα.

Το Laser Alexandriti 755nm είναι το μόνο laser που λειτουργεί κατά αποκλειστικότητα για την αποτρίχωση σε αντίθεση με τα IPL (Intense pulsed light = έντονο παλμικό φως και όχι Laser) τα οποία διαθέτουν μεγάλα εύρη φάσματος από 500 έως 1200 nm ώστε αλλάζοντας φίλτρα φάσματος (κεφαλές) κάνουν ‘λίγο απ’όλα’.

Στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (λόγω μεταπτυχιακών εξειδικευμένων σπουδών στην Ιατρική Φυσική) έχουμε την τεχνογνωσία στα δερματολογικά Laser και χρησιμοποιούμε κατά αποκλειστικότητα Laser Alexandrite Arion νέας γενιάς με εξειδανικευμένη παλμοσειρά και επιπλέον μηχανισμούς ψύξης της επιδερμίδας (zimmer) με παραγωγή κρύου αέρα στους -270 C.

Ο συνδυασμός της παλμοσειράς, δηλαδή η υποδιαίρεση του κύριου παλμού του Laser κατά την διάρκεια του σε πολύ μικρότερους και της ψύξης της επιδερμίδας στους -270 C, μας δίνει την δυνατότητα για πιο ασφαλή και καλύτερα αποτελέσματα από οποιοδήποτε μηχάνημα αποτρίχωσης.

Συσκευές αποτρίχωσης και πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται τρείς κατηγορίες Lasers για αποτρίχωση.

Η κάθε μια από αυτές διαφέρει ως προς με το μήκος κύματος που χρησιμοποιεί.

Παράλληλα χρησιμοποιούνται και τα IPL (Intense Pulsed Light που σημαίνει έντονο παλμικό φως) τα οποία (ΠΡΟΣΟΧΗ) όμως ΔΕΝ είναι Lasers.

Για την χρήση των Lasers απαιτείται ιατρική παρουσία, ούτως ώστε να αξιολογηθεί σωστά το πρόβλημα της τριχοφυΐας καθώς και το αποτέλεσμα, ενώ για τα IPL αρκεί η αισθητικός.

Κύκλος ανάπτυξης της τριχοφυΐας

Ο κύκλος ανάπτυξης της τριχοφυΐας περιλαμβάνει τις τρεις ακόλουθες φάσεις:

  • Αναγενής που είναι η φάση της ενεργούς ανάπτυξης του τριχικού θύλακα
  • Καταγενής που είναι η φάση της ανάπαυσης του τριχικού θύλακα
  • Τελογενής που είναι η φάση της απόπτωσης του τριχικού θύλακα

Κατά τη διάρκεια της Αναγενούς φάσης, η μελανίνη απαντάται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στον θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα την υψηλότερη απορρόφηση ενέργειας στη φάση αυτή. Αυτό λοιπόν είναι και το επιθυμητό χρονικό διάστημα κατά το οποίο ορίζεται η νέα εφαρμογή Laser δηλαδή κατά την επανέκφυση μετά την πρώτη συνεδρία.

Αριθμός συνεδριών για πλήρη αποτελεσματικότητα

Ο αριθμός συνεδριών  ποικίλει ανάλογα με την περιοχή του σώματος, τις ορμονικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές του οργανισμού αλλά ακόμα και από την κληρονομική προδιάθεση και τον φαινότυπο του ατόμου. Έτσι οι περιοχές όπως το πρόσωπο, η γραμμή στήθους, οι θηλές, η γραμμή κοιλίας και η οσφύ που είναι ορμονοεξαρτώμενες χρειάζονται μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών από το υπόλοιπο σώμα που συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον 7-9 συνεδρίες.

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER – ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και η αντιμετώπισή της είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει γυναίκες και άνδρες.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δείχνουν την προτίμηση τους στην λύση της αποτρίχωσης με τη χρήση των Lasers ή με IPL.

Ο στόχος όλων των πηγών φωτός στην αποτρίχωση είναι η μελανίνη, η οποία είναι συγκεντρωμένη στο θύλακα της τρίχας. Διοχετεύοντας την κατάλληλη ενέργεια και την σωστή διάρκεια παλμού σε αυτήν, καταστρέφουμε την τρίχα χωρίς να κάψουμε το γύρω δέρμα.

Ο ιδανικός συνδυασμός για την αποτρίχωση είναι το λευκό δέρμα με την σκούρα τρίχα.

Οι κατηγορίες Lasers είναι:

Το Αλεξανδρίτη (Alexandrite) στα 755nm, το διοδικό στα 800 – 810nm και το Nd-YAG στα 1064nm.

Το Laser Alexandrite Arion μένει πιο επιφανειακά είναι τελείως ανώδυνο και είναι ιδανικό για σκούρες τρίχες σε λευκό δέρμα, αλλά γενικότερα για όλους τους τύπους δέρματος (είναι σημαντικό όμως το δέρμα να μην είναι ηλιοκαμένο γιατί μπορεί να κάνει έγκαυμα). Γι’αυτό το λόγο και όλες οι παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες πάνω στις δερματολoγικές παθήσεις που χρήζουν αποτρίχωσης, το συνιστούν ως gold standard (θεραπεία και εργαλείο εκλογής).

Τα IPL δεν έχουν ένα μήκος κύματος όπως στα Lasers αλλά ένα μεγάλο εύρος από τα 590-1200 nm. Χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες από τα Lasers όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, για το λόγο αυτό έχουν πάρει έγκριση για μείωση τριχοφυίας και όχι για μόνιμη αποτρίχωση. Παρόλα αυτά είναι ικανοποιητικά σε ανοιχτόχρωμα δέρματα και σε μη ορμονοεξαρτώμενες περιοχές (όπως οι μασχάλες και το μπικίνι), μπορεί όμως να προκαλέσουν εύκολα έγκαυμα αν ανεβεί περισσότερο από το επιτρεπτό η ένταση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, ότι ακόμα και αν «κάψουμε» όλες οι τρίχες στο σημείο της αποτρίχωσης, μόνο το 15-20% του συνόλου θα φύγει μόνιμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί μόνο τόσες τρίχες βρίσκονται στην φάση ανάπτυξης και άρα θα εξαλειφθούν μόνιμα.

Οι υπόλοιπες θα πέσουν μεν όλες, αλλά θα ξαναφυτρώσουν μετά από 4-8 εβδομάδες ανάλογα με την περιοχή.

Για τον λόγο αυτό απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες για την πλήρη εξάλειψη τους.

Σε περιοχές όπως το μπικίνι, τα χέρια, οι μασχάλες και οι κνήμες οι οποίες είναι μη ορμονοεξαρτώμενες , εάν η αποτρίχωση γίνει σωστά, χρειάζονται 6-8 συνεδρίες (υπολογίζουμε ότι εξαλείφεται οριστικά το 15-20% των τριχών σε κάθε συνεδρία).

Για το λόγο αυτό μπορούμε να προσδιορίσουμε από την αρχή συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και το κόστος της θεραπείας. Αντιθέτως στις ορμονοεξαρτώμενες περιοχές όπως είναι το πρόσωπο (ιδίως το πηγούνι, και ο λαιμός), το στήθος και η κοιλιά δεν μπορούμε να καθορίσουμε από την αρχή συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών γιατί οι τρίχες μπορεί να ξαναβγαίνουν συνεχώς. Έτσι καθορίζουμε το κόστος με κριτήριο το τελικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη λειτουργία και τα οφέλη της αποτρίχωσης.